Vyšetřování vraždy libanonského premiéra Harírího začalo

Haag - Zvláštní tribunál pro Libanon, který je pověřen úkolem objasnit vraždu někdejšího libanonského premiéra Rafíka Harírího, dnes v Nizozemsku poprvé zasedl. Svou činnost zahájil minutou ticha na památku Harírího a dalších dvaadvaceti lidí, kteří se stali před čtyřmi lety obětmi sebevražedného atentátu. Zvláštní tribunál sídlí ve vesnici Leidschendam u Haagu. Od zahájení činnosti má šedesát dní na to, aby požádal Libanon o vydání podezřelých osob a důkazního materiálu.

Rafík Harírí, odpůrce syrské okupace země, byl zavražděn 14. února 2005 spolu s dalšími 22 osobami v centru Bejrútu. Libanonská vládní většina obviňuje Sýrii, která po 29 letech okupace opustila zemi v dubnu 2005, že si Harírího vraždu objednala. Avšak Damašek, který byl nucen stáhnout svá vojska z Libanonu dva měsíce po Harírího smrti, jakékoli zapojení do této vraždy popírá.

Sedm podezřelých, čtyři ve vazbě

Podezřelých z vraždy Harírího je celkem sedm. Čtyři z nich jsou ve vazbě v Libanonu - bývalý velitel prezidentské gardy Mustafa Hamdan, někdejší policejní šéf Alí Hadždž, bývalý velitel vojenské zpravodajské služby Raymond Azar a dřívější ředitel všeobecného bezpečnostního výboru Džamil Sajjid. „Žádost o jejich vydání bude vznesena co nejdříve,“ uvedl prokurátor tribunálu, Kanaďan Daniel Bellemare. Doufá ve vstřícnost libanonských úřadů, nemá prý důvod se domnívat, že by „nezareagovaly promptně“.

Další tři podezřelí byli propuštěni 25. února na kauci. Obvinění proti nim trvají, ale jejich propuštění znamená, že na rozdíl od ostatních nebudou v blízké době převezeni do Nizozemska.

Vyšetřování tribunálu může trvat tři až pět let.

Vydáno pod