Překvapení v Korutanech: ve volbách vyhrála strana zemřelého Haidera

Klagenfurt - Předběžné výsledky dnešních zemských voleb v rakouské spolkové zemi Korutany prozatím ukazují, že Svaz pro budoucnost Rakouska (BZÖ) zemřelého rakouského populisty Jörga Haidera se zřejmě udrží v čele zemského sněmu. Podle odhadu po součtu hlasů odevzdaných v malých a středních obcích obdržela až 46 procent. Sociální demokraté, hlavní konkurenti "Haiderovců" v boji o korutanské křeslo, podle předběžných průzkumů získali jen 30 až 31 % hlasů.

Bezprostředně po uzavření volebních místností v 17:00 oznámila televize ORF odhady volebního výsledku v Korutanech, přisuzující BZÖ zisk 45,8 procenta hlasů a SPÖ jen 28,6 procenta hlasů. Volební místnosti se zavřely také v Salcbursku, kde se podle součtů hlasů z dvacítky malých a středních obcí rýsuje nové vítězství sociální demokracie SPÖ. Ta by tak obhájila vítězství z minulých voleb.

Populisté, které po smrti jejich charismatického vůdce loni v listopadu leckdo odepisoval ze seznamu vlivných politikých stran, si navíc podle statistik u voličů polepšili oproti úspěchu samotného Haidera z doby před pěti lety o 4 procenta. Bývalý Korutanský zemský hejtman, kontroverzní politik Haider, se zabil v autě loni 11. října. Vedení strany po něm převzal Herbert Scheibner.

Podle generálního tajemníka BZÖ Martina Strutze korutanští voliči dali jasně najevo, že chtějí jít dále Haiderovou cestou. „BZÖ bude nadále důležitým faktorem vnitřní politiky,“ prohlásil Strutz. Rýsující se porážka sociálních demokratů v Korutanech je podle něj také první porážkou sociálnědemokratického spolkového kancléře Wernera Faymanna, který prohlásil vítězství v Korutanech za prioritní úkol SPÖ a také se výrazně angažoval v předvolebním boji.

Vydáno pod