Americký admirál: Írán má dost materiálu na atomovou bombu

Washington - Spojené státy se domnívají, že Írán má dost jaderného materiálu na to, aby mohl vyrobit atomovou bombu. V televizi CNN to dnes prohlásil admirál Michael Mullen, předseda sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil. Západ v čele se Spojenými státy Írán podezírá, že cílem jeho jaderného programu je vyvinout jadernou zbraň. Írán tvrdí, že mu jde jen o mírové využití atomu, jak to odpovídá mezinárodním smlouvám.

Údajný vývoj jaderné zbraně režimem iráckého prezidenta Saddáma Husajna byl hlavní důvod, který Spojené státy udávaly pro útok na Irák v roce 2003. Pak se to nepotvrdilo. Bývalý americký prezident George Bush vždy odmítal vyloučit, že s cílem zabránit Íránu v přístupu k jaderné zbrani je ochoten sáhnout i k vojenské síle. Všechny možnosti si ponechává otevřeny i jeho nástupce Barack Obama, ale na rozdíl od Bushe dal najevo připravenost k přímému dialogu s Íránem.

V tomto týdnu oznámil šéf ruské agentury pro jadernou energii Sergej Kirijenko, že je dokončena výstavba prvního reaktoru íránské jaderné elektrárny Búšehr, který pomáhalo Íráncům budovat Rusko. Íránci před několika dny zahájili testy nezbytné ke spuštění reaktoru. Rusko již dříve oznámilo, že by elektrárna měla být spuštěna letos, přesný termín ale zatím znám není. Dostavěn je první ze čtyř plánovaných reaktorů. Jde o lehkovodní reaktor o výkonu 1 000 megawattů.

Na zprávu okamžitě reagoval Izrael, podle mluvčího ministerstva zahraničí Jigala Palmora prý Íránci opět ukázali, že pokročili v jaderném závodě. „Měli bychom to chápat jako velmi špatnou zprávu pro celé mezinárodní společenství,“ řekl Palmor a vyzval svět k rozhodným krokům, které Íránu zabrání stát se jadernou mocností.

Írán je odhodlán budovat další jaderné elektrárny a rozvíjí kvůli tomu také výrobu paliva. K tomu je třeba obohacovat uran, což je technologie využitelná i k výrobě nukleárních zbraní. Západ se obává, že právě to je skrytý cíl íránského jaderného programu, což Teherán popírá.