V Baskicku zůstávají u moci umírnění nacionalisté

Madrid - Umírněně nacionalistická Baskická národní strana (PNV) zvítězila v nedělních regionálních volbách ve Španělském Baskicku, kde již po dobu 29 let vládne. Po sečtení 99 procent hlasů získala v regionálním parlamentu 30 křesel. V souběžných regionálních volbách v Galicii vyhrála konzervativní Lidová strana. Baskické socialistické straně (PSE), které se tentokrát dávaly značné šance na vítězství, připadne 25 křesel. Dosud jich měla 18. Na třetím místě skončila pravicová Lidová strana, která obsadí 13 míst.

Baskický regionální parlament má 75 křesel. Se svými dosavadními spojenci v regionální vládě obsadí PNV dohromady 36 míst, o dvě méně než potřebovala k nadpoloviční většině. Z voleb byly vyloučeny strany spojované s teroristickou separatistickou organizací Baskicko a jeho svoboda (ETA).

Hlasování provázely jen ojedinělé a nezávažné incidenty. Účast byla prakticky stejná jako v minulých volbách před čtyřmi lety. ETA v pátek označila hlasování za nedemokratické a regionální parlament, který z nich vzejde, za fašistický.

V Galicii získali většinu v místním zastupitelském sboru lidovci, kteří obsadí 39 z celkových 75 křesel. Dosud vládní socialisté skončili druzí s 24 mandáty a jejich dosavadní nacionalističtí spojenci obsadí 12 míst. Kompletní výsledky nebudou známy ještě několik dnů, než budou započítány hlasy více než 300 tisíc Galicijců žijících v zahraničí.