Bangladéšská pohraniční stráž je obviněna z vražd a žhářství

Dháka - Při vzpouře k níž došlo minulý týden, přišlo o život na 140 lidí, většinou důstojníků, které povstalci po útoku na generální štáb pohraničníků v metropoli Dháce naházeli do hromadných hrobů. Nyní bylo více než 1000 příslušníků bangladéšské pohraniční stráže obviněno z vražd a žhářství, jichž se podle tamní policie dopustili právě na této vzpouře.

Vláda premiérky Šajch Hasíny Vadžídové v neděli odvolala svůj slib amnestie rebelům, na jehož základě vzbouřenci složili zbraně. Ti, kdo jsou za povstání zodpovědní, musí být podle ní potrestáni. Kabinet prý tak  učinil ve snaze napravit napjaté vztahy s vlivnou bangladéšskou armádou. Obviněným z vraždy hrozí trest smrti.

Členy polovojenských pohraničních jednotek Bangladéšských pušek, kteří se ve středu chopili zbraní proti svým nadřízeným kvůli platům a sociálním výhodám, policie podle BBC obvinila z vražd vojáků a civilistů, používání zbraní a výbušnin, šíření paniky, rabování a snahy schovat těla obětí. Těch je podle posledních údajů 137. Přes 70 důstojníků zajatých během vzpoury ve štábu je ale stále nezvěstných.

Premiérka Vadžídová požádala FBI o pomoc při objasňování událostí 

Policie označila šestici zástupců povstalců, kteří vyjednávali s vládou o kapitulaci, za vůdce rebelie. Ta skončila po dvou dnech poté, co premiérka pohraničníkům pohrozila zásahem armády. Ve vězení nyní sedí několik stovek pohraničníků. Policie má prý ale jména minimálně další tisícovky osob, které mohly být do nepokojů zapleteny. Premiérka, která je u moci teprve dva měsíce, oznámila, že požádala americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) a britský Scotland Yard o pomoc při objasňování událostí v Dháce.

Vzbouřenci se těl zabitých důstojníků narychlo zbavili do hromadných hrobů nebo je naházeli do podzemního odtokového kanálu. Po získání kontroly nad budovou štábu vojáci objevili také několik ohořelých zbytků těl. Armáda odložila pohřeb obětí do doby, než budou nalezeny všechny mrtvoly.

Vydáno pod