Po smrti armádního velitele zabili vojáci prezidenta Guineje-Bissau

Bissau - Západoafrický stát Guinea-Bissau sužují násilnosti. Během nich dnes vojáci zabili prezidenta země Joaa Bernarda Vieiru. Armáda popřela, že by šlo o státní převrat. Prezident přišel o život jen několik hodin poté, co byl během ozbrojeného útoku zabit jeho rival, armádní šéf Tagmé Na Waié.

Metropoli Bissau zmítají ozbrojené útoky, během dneška a včerejška se zde odehrál bezpočet ozbrojených útoků a bombových atentátů. „Prezident Vieira byl dnes ráno zabit ve svém domě příslušníky armády, kteří byli blízcí veliteli Tagmému Na Waiému,“ oznámil vojenský mluvčí Zamora Induta. To potvrdili agentuře Reuters i dva obyvatelé hlavního města.

Podle agentury AP armáda popřela, že by šlo o pokus o státní převrat, ujistila také, že vojáci respektují ústavní pořádek. Armáda odvysílala v rozhlase prohlášení, ve kterém uvádí, že vražda prezidenta byla činem osamocené skupiny vojáků, po kterých bylo zahájeno pátrání.

Vieira byl někdejší vojenský vůdce, během občanské války v 90. letech byl vyhoštěn ze země, k moci se vrátil až po volbách v roce 2005. Od té doby je ale ve sporu s armádními silami, především s jejich šéfem, generálem Batistou Tagmém Na Waiém.

Ten byl zavražděn během násilností už v neděli večer. Útoky vypukly poté, co se v lednu vystupňovalo napětí mezi politickým vedením státu a armádními složkami. Armáda zatím odmítla, že by vražda prezidenta byla odplatou za smrt vojenského velitele.

Svět násilí odsoudil

Portugalsko, Africká unie, EU a Spojené státy vraždy odsoudily a vyzvaly k obnovení pořádku. Portugalsko do Lisabonu na dnešní večer svolalo naléhavou schůzi Společenství lusofonních zemí (CPLP). Africká unie útoky označila za zbabělé a ohavné.

Také české předsednictví EU atentáty odsoudilo a zároveň vyjádřilo soustrast rodinám zemřelých a lidu Guineje-Bissau. EU v prohlášení vyzvala politické a vojenské představitele země, aby ctili ústavní pořádek a v nejvyšší možné míře omezili své konání, a umožnili tak návrat stability a demokratických poměrů. EU také vyjádřila svou připravenost podpořit představitele Guineji-Bissau v mírovém řešení současné situace.

Guinea-Bissau je někdejší portugalská kolonie, ve které žije asi 1,6 milionů obyvatel. Země trpí už několik let občanskými nepokoji. Guinea-Bissau je jedna z nejchudších zemí světa a pokusy o převrat tam jsou poměrně časté. Tento stát se významně podílí na pašování drog z Jižní Ameriky, právě přes tuto zemi pašují obchodníci kokain do Evropy.   

Joâo Bernardo Vieira
Zdroj: ČT24