Haidrovi nástupci vyhráli volby do zemského sněmu v Korutanech

Klagenfurt - Populisté ze Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ) vyhráli v Korutanech volby do zemského sněmu. Získali přes 45 procent, což je dokonce víc než v předchozích volbách. Stranu už sice nevede loni zesnulý Jörg Haider, přesto ale nejspíš získá v zemské vládě absolutní většinu.

„Ukázali jsme lidem, že budeme pokračovat v úspěšné politice Jörga Haidera. Lidé rozhodli jasně. Dali zodpovědnost straně a týmu, který měl zodpovědnost během posledních týdnů a měsíců,“ okomentoval výsledky voleb korutanský hejtman Gerhard Dörfler.

I když byly předvolební průzkumy velmi vyrovnané, sociální demokracie (SPÖ) nakonec utrpěla drtivou porážku. Skončila druhá, když získala kolem 29 procent. Třetí zůstali lidovci (ÖVP).

Není jasné, jaký bude mít výsledek vliv na vnitropolitickou situaci v zemi, diskutuje se ale o možném sjednocení obou krajně pravicových stran, tedy Svobodných a právě Svazu, který se pod vedením Haidera před několika lety od Svobodných odtrhl. Svobodní přitom získali jen 3,5 procenta a vůbec se nedostanou do zemského sněmu.

V říjnu loňského roku obletěla rakousko tragická zpráva, charismatický šéf Svazu pro budoucnost Rakouska Jörg Haider se při noční cestě zabil v autě. Předpokládalo se, že jeho strana z vedení jediné rakouské spolkové země vypadne. Výsledek voleb tak možná nečekal ani vítěz.

Výsledky voleb v Korutanech
Zdroj: ČT24
Vydáno pod