Obama prý navrhuje Rusku obětovat štít za pomoc s Íránem

Moskva - Američané se údajně chtějí vzdát plánu protiraketových  základen v Evropě výměnou za ruskou pomoc při řešení íránského jaderného programu. Informace o údajném dopisu Baracka Obamy ruskému prezidentovi přináší dnešní vydání ruského listu Kommersant s odvoláním na nejmenované zdroje. V pátek se přitom v Ženevě má sejít americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Český premiér Mirek Topolánek dnes reagoval prohlášením, že počká na
oficiální vyjádření amerického prezidenta, které by možná mohlo zaznít při
Obamově dubnové návštěvě v Praze. 

„V (Obamově) dopisu se praví, že vyřešení íránského problému zcela odstraní důvod k rozmístění protiraketové obrany v Evropě. Proto, pokud Moskva a Washington budou v jednáních s Íránem postupovat jednotně, na protiraketovou obranu bude možné zapomenout,“ napsal Kommersant. V komentáři navíc list uvádí, že jednání s Íránem je natolik velké sousto, že se Obamův kabinet bez ruské pomoci neobejde.

Odpovědi z Moskvy se podle listu Washington nejspíše nedočká ani při páteční schůzce americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové s jejím ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Ženevě.

Osobní jednání prezidentů Spojených států a Ruska je v plánu, Medveděv již pozval Obamu do Moskvy. Konkrétní datum ale ještě nebylo stanoveno, zřejmě se na něm dohodnou oba šéfové diplomacií a cesta bude oznámena 2. dubna v Londýně, kde se Obama a Medveděv poprvé osobně setkají.

Vydáno pod