Zemi těsně minula asi třicetimetrová planetka

Praha/Kleť - Zemi ve 14:44 těsně minula malá planetka s označením 2009 DD45 o velikosti necelých 30 metrů. Proletěla ve vzdálenosti 63 500 kilometrů, což je jen asi dvojnásobek vzdálenosti, kde se nacházejí stacionární družice. V době, kdy byla planetka Zemi nejblíže, se nacházela nad Tichým oceánem západně od Tahiti. Šanci ji pozorovat tak měli astronomové v Austrálii, Japonsku a na Havaji.

Těleso objevil automatický dalekohled na australské observatoři Siding Spring nedaleko městečka Coonabarabran letos 27. února. Výpočet brzy ukázal, že míří k Zemi. Do sféry gravitačního vlivu Země vstoupila tato miniplanetka o den později. Dnes ve 02:12 středoevropského času překročila dráhu Měsíce.

Trefa se Zemí by způsobila lokální problémy. Záleželo by na rychlosti, úhlu dopadu a hlavně na materiálu, ze kterého by těleso bylo. „Kdyby bylo kamenné, z větší části by se vypařilo v atmosféře a mohlo by trošičku bouchnout, udělat menší kráter. Kdyby bylo železné, mohlo by udělat podobný kráter jako je v Arizoně - kráter Diabolo,“ vysvětluje astronom Miloš Tichý.

Poté, co planetka proletěla perigeem své hyperbolické dráhy, se začala opět od Země vzdalovat. V úterý ráno bude dále než Měsíc a 4. března opustí sféru gravitačního vlivu Země. Pak opět zmizí v hlubinách sluneční soustavy.