Obama chce stáhnout většinu vojáků z Iráku do příštího srpna

Bagdád - Americký prezident Barack Obama hodlá stáhnout z Iráku většinu jednotek do konce srpna 2010. Zbylých 35 000 až 50 000 příslušníků americké armády by mělo v zemi zůstat o rok déle. Během této doby budou zastávat funkci výcvikových a podpůrných sil irácké armády a policie. V současné době je v zemi 142 000 amerických vojáků, jejich pobyt stojí každý měsíc přes jedenáct miliard dolarů.

Iráčané na Obamovo prohlášení reagovali veskrze pozitivně, tamní bezpečnostní jednotky věří, že situaci v zemi zvládnou. „Iráčtí vojáci a policisté jsou velmi sebevědomí a věří, že budou schopni převzít veškerou zodpovědnost za bezpečnostní podmínky v zemi. Mimo kameru ale přiznávají, že sami ještě nemají dostatek kvalitně vycvičených vojáků a jejich vybavení nedosahuje úrovně americké armády,“ říká zpravodaj České televize v Iráku Jakub Szantó.

Odborníci upozorňují, že Obamův plán je sice uskutečnitelný, ale riskantní. Prezidentův záměr je kompromisem mezi záměrem nejvyšších vojenských velitelů americké armády a nové Obamovy administrativy.

Následující půlrok přestanou americké jednotky provádět dosud pravidelné hlídky v iráckých městech až na Bagdád, kde je situace složitější. Do 30. června Američané přestanou provádět veškeré rutinní vojenské operace.