Saint Laurentovy sošky vydražil Číňan - ve jménu spravedlnosti

Paříž - Kulturní, ale i diplomatický skandál se rozhořel mezi Čínou a Francií kvůli aukci dvou čínských sošek z pozůstalosti módního návrháře Yves Saint Laurenta. Čínský kupec, který je za 28 milionů eur (788 milionů korun) minulý týden vydražil, prohlásil, že na ně nemá; chtěl je prý jen získat zpět pro svou zemi.

Spor sahá do roku 1860

Bronzové hlavy krysy a zajíce pamatují už pozdvyžení z roku 1860, kdy anglo-francouzské síly dobyly Letní palác v Pekingu a sošky spolu s nimi zamířily do Evropy. Po posledních klidných letech u krále módy Yves Saint Laurenta se kolem nich zase bojuje. Čína chce, aby se do země vrátily, a to zadarmo. Peking se již neúspěšně dožadoval stažení obou artefaktů z aukce a navrácení do země původu. Francouzský soud jejich dražbu povolil, Čína ji poté ostře odsoudila.

„Každý Čínan by v tu chvíli měl povstat, a já měl tu příležitost splnit svou povinnost - nezaplatím,“ prohlásil kupce sošek a poradce Nadace národního dědictví Číny China Relics Cchaj Ming-čchao. Dražby v aukční síni Christie´s se účastnil anonymně po telefonu. „Když jdou ukradené věci z Letního paláce na dražbu, čínský národ to zraňuje,“ tvrdí Cung Tchien-liang, pracovník Letního paláce v Pekingu. Komunistickou stranou vydávané noviny píší o zlodějích, kteří obchodují se ztraceným uměním. Čínský stát již dokázal dostat zpět do svých muzeí až 12 jiných bronzových hlav opice, tygra nebo prasete.

Boji proti AIDS asi neposlouží 

Čína s Francii speciální dohodu o navrácení umění nemá. Hlavy zajíce a krysy byly součástí rozsáhlé umělecké sbírky Saint Laurenta a jeho dosud žijícího partnera Pierra Bergého, kterou sestavovali 50 let. Bergé již dříve naznačil ochotu je z dražby stáhnout, ale za podmínky, že čínské vedení zajistí ve své zemi dodržování lidských práv a umožní návrat dalajlamy do Tibetu. Peking to označil za vydírání. Saint Laurent a Bergé oba kontroverzní artefakty koupili legálně. Bergé dnes prohlásil, že pokud kupec za bronzy řádně nezaplatí, nechá si je. 

Pařížská aukce měla vynést, včetně sumy za oba bronzy, celkem 373,5 milionu eur (10,7 miliardy korun), které jsou určeny pro Nadaci Bergé-Saint Laurent, kde je soustředěno dílo módního tvůrce, a na lékařský výzkum, především na boj proti AIDS.