Mugabe trochu povolil šrouby a propustil 16 aktivistů

Harare - Šestnáct bojovníků za lidská práva, včetně přední aktivistky Jestiny Mukokové, bylo dnes v Zimbabwe propuštěno na kauci z vazby. Jde o významný ústupek prezidenta Roberta Mugabeho. Nový premiér Morgan Tsvangirai už dříve prohlásil, že dokud Mukoko a další aktivisté nebudou propuštěni, nebude se účastnit společné vlády s Mugabem. Tu vytvořili v únoru po několikaměsíčních sporech. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun a západní země, které jsou klíčem k financování obnovy zimbabwské ekonomiky, na propuštění zadržovaných rovněž naléhaly.

Mukoková byla obviněna z pokusu o svržení režimu prezidenta Mugabeho. Nyní leží v nemocnici a je pod policejním dozorem. „Byla propuštěna na kauci, ale zůstává v nemocnici kvůli pokračujícím lékařským vyšetřením,“ uvedl Harrison Nkomo, který je právníkem Mukokové. Nkomo také sdělil, že celkem bylo na kauci propuštěno 16 aktivistů. Většina z nich jsou členové Tsvangiraiova Hnutí pro demokratickou změnu (MDC), které bylo donedávna hlavní opoziční stranou.

Propuštění aktivistů může být interpretováno jako snaha Mugabeho vyhnout se v prvních týdnech společné vlády konfliktům s Tsvangiraiem a jeho stranou. MDC požaduje, aby byli propuštěni všichni političtí vězni, včetně Roye Bennetta, který byl zatčen před třemi týdny, když měl složit přísahu a stát se ministrem v nové vládě.

Tvrdé jádro prezidentových příznivců, které o dohodu s Tsvangiraiem nestojí, mělo na svědomí také násilnosti proti Mugabeho odpůrcům. Ti nyní poté, co se Tsvangirai stal premiérem, nacházejí odvahu a přicházejí zločiny nahlásit na policii. Jako důkaz pro své mučení přinášejí rentgenové snímky a vypovídají o raziích militantních přívrženců totalitního režimu, který prezident Mugabe udržuje v zemi už přes třicet let.

Mukoková, jedna z předních zimbabwských novinářek a bojovnic za lidská práva, byla loni tři týdny nezvěstná poté, co byla 3. prosince unesena ze svého domu. Policie během této doby odmítala potvrdit, zda byla vůbec zatčena. U soudu se objevila na přelomu roku s nateklým a zkrvaveným obličejem. Zimbabwské skupiny monitorující dodržování lidských práv v zemi to považují za důkaz toho, že Mukoková i další aktivisté MDC byli během svého pobytu ve vězení mučeni.

Zimbabwe se potýká s hyperinflací
Zdroj: ČT24