Francie hrozí neúčastí na konferenci OSN o rasismu

Paříž - Na duben je plánována do Ženevy druhá konference OSN o rasismu a Francie je připravena ji opustit, pokud na ní bude Izrael „pranýřován“. Prohlásil to v pondělí večer v Paříži francouzský premiér François Fillon při setkání s představiteli Ústřední rady židovských obcí ve Francii. První podobná konference OSN v roce 2001 v Jihoafrické republice byla svědkem silných protiizraelských a antisemitských projevů.

„Vím, že nová konference u vás vyvolává oprávněné obavy… My nepřipustíme, aby Izrael byl stigmatizován, aby jeho politika byla pomlouvána, ani aby byla zneuctívána celá židovská obec,“ ujistil Fillon.

Spojené státy také pohrozily neúčastí 

Spojené státy po účasti na únorové přípravě konference prý oznámily, že do Ženevy za daných podmínek v dubnu nepřijedou. Podle Washingtonu se návrh deklarace zaměřuje na kritiku Izraele a omezuje nepřijatelným způsobem svobodu vyjadřování s odůvodněním, že je třeba neurážet náboženství. Izrael a Kanada se již dříve rozhodly konferenci bojkotovat.

Vysoce postavená komisařka OSN pro lidská práva Navanethem Pillayová v pondělí vyzvala všechny státy světa k účasti na druhé konferenci OSN o rasismu. Odmítla snahy kritiků označit akci za pouhou zástěrku pro protiizraelské tažení, kterou vyprovokovala nedávná eskalace izraelsko-palestinského konfliktu.