Americký konvoj se zásobami pro Afghánistán projel Ruskem

Moskva - Napříč ruským územím projel první americký železniční konvoj s nevojenským materiálem pro jednotky NATO v Afghánistánu. Jedná se o alternativní trasu pro zásobování jednotek poté, co byla na konci února v Kyrgyzstánu uzavřena americká letecká základna. Podle agentury DPA se Washington a Moskva snaží posílit důvěryhodnost vzájemných vztahů.

„Tranzit nevojenských amerických dodávek se uskutečnil v rámci dohody uzavřené loni mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí,“ uvedl k tomu zdroj z ruského ministerstva zahraničí. „Je to první případ tohoto druhu v rámci spolupráce se Spojenými státy,“ dodal.

Jde o první pozemní zásobovací konvoj po železnici poté, co Kyrgyzstán koncem února oznámil, že uzavírá americkou leteckou základnu na svém území; jednotky aliance v Afghánistánu byly dosud zásobovány převážně přes tuto základnu. Rusko souhlasilo s tranzitem zásob přes své území za podmínky, že zásilky nebudou obsahovat zbraně ani munici.

Zásobovací trasu železničním spojem přes ruské území a další středoasijské republiky hodlá využít několik dalších států v rámci mezinárodních sil ISAF. Jedná se o Německo, které smí k tomuto účelu dokonce využívat ruský vzdušný prostor, a také Španělsko. Právě dnes totiž ruský prezident Dmitrij Medveděv a španělský premiér podepsali v Madridu smlouvu o zásobování španělských jednotek v Afghánistánu.