USA nechtějí vyměnit radar za ruskou pomoc proti Íránu

Moskva - Americký prezident Barack Obama prohlásil, že omezení íránského jaderného programu sníží potřebu protiraketového štítu. Podle jeho slov musí Spojené státy také znovu nastartovat vztahy s Ruskem. Prezident Medveděv předtím řekl, že zatím žádnou přímou nabídku od svého amerického protějšku nedostal. Medveděv ale zároveň vyjádřil ochotu s Amerikou na politice vůči Íránu spolupracovat.

„Totéž, co říkám v tomto dopise, říkám i veřejně. Totiž, že systém protiraketové obrany, o němž hovoříme v Evropě, je zaměřen nikoli proti Rusku, ale proti Íránu,“ ujistil dnes také Obama. „A to, co říkám v tom dopise, je, že v závislosti na tom, jak snížíme rozhodnost Íránu vlastnit jaderné zbraně, tak to rovněž zmírní tlaky nebo nezbytnost mít systém protiraketové obrany,“ dodal Obama.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes odmítl, že by v dopise, který dostal od Baracka Obamy, navrhoval americký prezident výměnou za pomoc s Íránem ustoupení od plánů na výstavbu protiraketového systému ve střední Evropě. Včera o této Obamově iniciativě přitom informoval jak ruský list Kommersant, tak americký list The New York Times. Barack Obama pak dnes večer prohlásil, že zprávy těchto médií nepřesně vylíčily obsah dopisu.

„Dostali jsme dopis, byla to v podstatě odpověď na dopis od Medveděva, který poslal Obamovi. Dopis obsahoval zhodnocení situace, ale nebyly v něm žádné konkrétní návrhy o jakýchkoli rozhodnutích,“ oznámila Medveděvova mluvčí Natalia Timakovová během návštěvy ruského prezidenta ve Španělsku.

Dmitrij Medveděv:

„Ve věci íránského jaderného programu spolupracujeme ve shodě s americkými partnery.“

Celou věc pak okomentoval sám ruský prezident. „Hodláme se zabývat pouze konkrétními návrhy na protiraketovou obranu, které by uspokojily americké, evropské a ruské bezpečnostní zájmy,“ prohlásil Medveděv a dodal, že se Rusko vždy snažilo v otázce jaderného programu v Íránu vyjít Spojeným státům vstříc. „Spolupracujeme tímto způsobem v naprosté shodě s našimi americkými partnery ve věci íránského jaderného programu,“ zdůraznil prezident. „Pokud nová americká vláda uplatní zdravý rozum a předloží řekněme nějakou novou koncepci, jsme k jednání připraveni,“ doplnil také.

Ruský list Kommersant v pondělí s odvoláním na nejmenované zdroje napsal, že Obama prý předložil senzační návrh obětovat protiraketový štít v Česku a Polsku za ruskou pomoc při ukončení íránského jaderného programu. Prakticky totéž uvedl vzápětí americký list The New York Times.  

Rusko dlouhodobě vystupuje proti iniciativě USA vystavět ve střední Evropě protiraketový systém. Moskva se obává, že by mohl být deštník namířen proti ní. Washington ale tvrdí, že systém by měl Evropu ochránit před hrozbou z takových zemí, jako je například Írán, který USA podezírají z vyvíjení jaderné zbraně. Teherán se ale brání, že jeho jaderný program má pouze energetické ambice.