Zřícený archiv v Kolíně nad Rýnem zřejmě pohřbil několik lidí

Kolín nad Rýnem - Několik zraněných lidí a několik nezvěstných si dnes vyžádalo zřícení budovy bývalého městského archivu v Kolíně nad Rýnem a dvou sousedních domů. Původní zprávy německých médií dokonce hovořily o třech desítkách mrtvých. Policie oběti nepotvrdila, nevyloučila ale, že se budovu krátce před zřícením nepodařilo úplně evakuovat. Na místě zasahovalo asi 180 hasičů, záchranáři ošetřili několik lehce raněných. Němečtí záchranáři dál v troskách pátrají po třech osobách, které jsou nezvěstné.

Původně se pohřešovalo devět lidí, osud šesti z nich se ale již podařilo objasnit. Pokud jsou zbývající tři nezvěstní skutečně pod sutinami, jsou jejich šance na přežití údajně malé. „Rychlá záchrana není možná,“ konstatoval večer ředitel hasičů Stefan Neuhoff.

Podle svědků jsou v ulicích hromady sutin a oblaka prachu dosahovala výše několikapatrového domu. Někteří dokonce situaci přirovnali k teroristickým útokům na New York z 11. září 2001.

Pod budovou v jižní části města probíhaly práce na prodlužování trasy metra. Zatím není jasné, zda měly na pád stavby vliv, příčina neštěstí se vyšetřuje. Policie oblast uzavřela a vyklidila sousední domy, u nichž rovněž hrozilo zřícení. To nyní prověřují statici. Trasa podzemní dráhy se zde buduje již několik let. Kolínský dopravní úřad ale dnes ujistil, že ražba v této oblasti skončila již před rokem. Nyní se zde prý provádějí jen bezvýznamné práce. Na budově archivu se však v minulosti objevily praskliny, které se stavbou metra souvisely. Škoda na objektu půjde do milionů eur.

Historický archiv města Kolína nad Rýnem se rozkládá na ploše 50 krát 70 metrů a je považován za jeden z největších archivů v Německu. Jsou v něm uloženy dokumenty z více než tisícileté historie města a celého Porýní, mimo jiné 65 tisíc listin (nejstarší je z roku 922), 104 tisíce map a půl milionu fotografií. Archiv obsahuje i pozůstalost německého spisovatele a nositele Nobelovy ceny za literaturu Heinricha Bölla. Zřícená budova na ulici Severinstraße byla postavena v roce 1971 a k uchovávání archiválií už nesloužila. 

Zřícená budova archivu v Kolíně nad Rýnem
Zdroj: ČT24