Sarkozy si spletl Slovensko se Slovinskem

Lublaň - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy si popletl dvě evropské země. V rozhovoru pro britský list Sunday Telegraph zaměnil Slovensko a Slovinsko. Tyto dvě země si ale v minulosti spletli i jiní státníci - například bývalý americký prezident George Bush nebo italský premiér Silvio Berlusconi.

„Věřte, že Slovinci nejsou spokojení, když subvencujeme Citroën, který u nich má továrnu. Nebo snad je to Renault, nejsem si jistý, ale domnívám se, že jde o Citroën,“ hádal v rozhovoru Sarkozy. Továrna Citroënu přitom stojí poblíž Trnavy na Slovensku, zatímco továrna Renaultu je zase ve slovinském Novom Meste.

Slovinsko a Slovensko si lidé často pletou a důkazem je i to, že mezi oběma zeměmi kvůli špatně napsaným adresám cestují hromady špatně doručené pošty. Státy si spletl i George Bush, když v roce 1999 řekl tehdejšímu slovinskému premiérovi Janezi Drnovšekovi, že je „velmi potěšen setkáním se slovenským ministrem zahraničí“. Podobná věc se poté stala i italskému premiérovi Silviu Berlusconimu, když v Římě vítal Drnovšekova nástupce jako „slovenského premiéra“.