Durynský premiér zaplatí za smrt slovenské lyžařky milion

Vídeň - Pokutou 33 300 eur dnes soud ve štýrském Irdningu potrestal durynského premiéra Dietera Althause za zabití z nedbalosti. Vedle toho musí zaplatit 5000 eur manželovi lyžařky slovenského původu, které při lyžování v rakouských Alpách na Nový rok způsobil smrtelné zranění. Německý zemský premiér tak zaplatí v přepočtu celkem téměř 1,1 milionu korun.

Soud uznal tvrzení obžaloby, že Althaus odbočil na sjezdovce do směru dráhy rodilé Slovenky Beaty Christandlové a srazil se s ní. Durynský premiér se dnešního přelíčení nezúčastnil. Již dříve uvedl, že si na průběh nešťastné události nepamatuje, přijal ale za smrt lyžařky plnou odpovědnost. Podle svých právníků se proti rozsudku odvolávat nebude. Hrozil mu až roční trest vězení. Státní zástupce ještě neoznámil, jestli se odvolá. Pokud ano, musí tak učinit do tří dnů.

Soud trval jen několik hodin. To, že se bude konat dnes, bylo oznámeno jen několik hodin před jeho začátkem. Soudce tak chtěl zabránit tomu, aby se přelíčení změnilo v „mediální divadlo“. Rychlé projednání požadovali i zástupci Althause. Navzdory úrazu se chce tento politik Křesťanskodemokratické unie kancléřky Angely Merkelové ucházet v srpnových zemských volbách v Durynsku o znovuzvolení.

Jedenačtyřicetiletá Slovenka trávila zimní dovolenou se svým rakouským manželem v jeho vlasti. S německým politikem se srazila ve štýrském lyžařském středisku Riesneralm v místě křížení dvou sjezdovek. Po srážce Christandlová podlehla svým zraněním při převozu vrtulníkem do nemocnice. Padesátiletý Althaus, jenž měl na rozdíl od oběti na hlavě přilbu, přežil s vážnými poraněními lebky a mozku. V Německu i Rakousku událost rozpoutala diskusi o povinnosti nosit přilby pro lyžaře.