Brown chce varovat americký Kongres před protekcionismem

Washington - Britský premiér Gordon Brown, který je na návštěvě USA, promluví před americkým Kongresem. Očekává se, že zákonodárce vyzve, aby se Spojené státy v době krize neuchylovaly k protekcionismu. Projev Gordona Browna v Kongresu bude od 17:00 živě vysílat i ČT24. Včera už britský premiér řešil ekonomické otázky s prezidentem Barackem Obamou, ten po schůzce prohlásil, že dobré vztahy obou zemí se budou jen a jen prohlubovat.

Již včera americký prezident Barack Obama na schůzce s britským premiérem Gordonem Brownem probral finanční krizi. Brown prohlásil, že by obě země měly v této obtížné ekonomické situaci spolupracovat. Dnes plánuje britský premiér vystoupit v Kongresu.

„Chystám se Kongresu říct: Chopte se chvíle, kdy chce celý svět spolupracovat se Spojenými státy. Tohle je chvíle, kdy nemůžeme řešit problémy bankovního systému bez toho, aniž bychom spolupracovali.“ S některými členy Kongresu chce Brown poté probrat konkrétní možnosti spolupráce.

Brown: Když budeme postupovat společně, dostaneme se z krize 

Brown již včera v USA prohlásil, že by se země světa, které zasáhla globální ekonomická krize, měly vyvarovat protekcionismu. „Země, které jsou v krizi, se nesmí uzavřít samy pro sebe a nesmějí začít stavět protekcionistické bariéry,“ uvedl britský premiér a dodal, že jedině pokud budou státy spolupracovat, může se svět dostat z hluboké finanční krize.

„Prezident Obama a já sdílíme stejné názory na řešení. Věřím, že můžeme přesvědčit zbytek světa, že když budeme postupovat společně, dojde k velkým změnám v číslech,“ uvedl Brown.