V troskách zříceného archivu zřejmě zůstali dva lidé

Kolín nad Rýnem - Podle záchranářů by mohli být v troskách zříceného archivu a přilehlých budov v Kolíně nad Rýnem zasypáni dva lidé. Od rána asi dvě stovky hasičů odklízely trosky, hledají v nich pohřešované. V sutinách by mohli být dva obyvatelé sousedního domu. Záchranáři ráno pátrali po čtyřech nezvěstných osobách, dvě se už mezitím úřadům přihlásily. Podle záchranářů je šance na vyproštění živých lidí téměř nulová, uvedla berlínská zpravodajka ČT Hana Scharffová.

Při pátrání po zasypaných lidech podle záchranářů zatím není možné využít psy. „Z oblastí se zemětřeseními víme, že je možné v troskách budov zázrakem přežít i několik dní. To platí tedy i v Kolíně. Naděje umírá poslední. A třeba se stane zázrak i tady,“ uvedl šéf technické firmy Albrecht Broemme.

Hasiči nyní v oblasti pracují na tom, aby stabilizovali zbytky trosek zřícených domů. V oblasti probíhá stavba tunelu metra, hrozí proto, že by se podloží mohlo sesunout a trosky domů by se ještě mohly zřítit.

Pracovníci proto v noci základy budov zpevnili betonem. Hasiči v noci strhli i nedaleké garáže, aby se mohli k troskám lépe dostat. Na místě nyní vzniká plocha, na níž by mohly být přistaveny bagry a jeřáb, které by měly pomoci s odklízením trosek. 

Zřícení archivu je také kulturní tragédií. Pod troskami skončila paměť prastarého města, tedy 30 kilometrů nejcennějších archiválií celoevropského významu. Tyto středověké smlouvy zůstaly zázrakem nepoškozené, vzácné císařské buly jsou ale zřejmě v troskách. Jen málo přitom chybělo k ještě většímu neštěstí. Před devíti dny tudy procházely tisíce lidí v masopustním průvodu.

Podle záchranářů by mohli být v troskách zříceného archívu a přilehlých budov v Kolíně nad Rýnem zasypáni až čtyři lidé.
Zdroj: ČT24