V Mexiku zuří drogové války, od ledna zemřelo tisíc lidí

Tijuana (Mexiko) - Mexiko stále bojuje s pašeráky drog, situace na hranicích se Spojenými státy se nelepší. Jen letos už kvůli narko-obchodu zemřelo v Mexiku přes tisíc lidí. Mezi nejhorší oblasti patří města Tijuana a Ciudad Juaréz v blízkosti hranic Spojených států. Situaci musí řešit i armáda, v Ciudad Jerézu jich bude přes sedm tisíc.

Tijuana na severu Mexika je jedno z měst, kde vládnou drogové kartely. Bojují jak s policií, tak i mezi sebou. Právě po jednom takovém vyřizování účtů našla policie 3 těla bez hlavy. Vedle ležel vzkaz: „Tohle jsou vaši kámoši, půjdeme i po těch zbylých.“

„Našli jsme tři znetvořená a rozsekaná těla v obydlené oblasti nedaleko Monumental Plaza. Jde o neznámé muže ve věku mezi 30 a 35 lety,“ oznámil náměstek státního zástupce v Tijuaně Salvador Juan Ortez Morales.

Ciudad Juaréz bude hlídat několik tisíc vojáků

Kromě Tijuany je další základnou narkomafie Ciudad Juárez, město s největší kriminalitou v zemi. Minulý měsíc tam pod nátlakem kartelů rezignoval šéf policie. Vláda tam teď posílá další vojáky, celkem jich tam tak bude hlídat už 7 500. Jen loni zde kvůli drogovému byznysu bylo zabito 2000 lidí, to je celá třetina všech v celé zemi.

„Situace nás velmi zneklidňuje. Federální vláda podpoří místní úřady. Máme společnou zodpovědnost za bezpečnost obyvatel,“ říká znepokojený státní zástupce v Mexico City Eduardo medina Mora.

Narkomafie má ale moc i peníze, pašováním drog do Ameriky si kartely každý rok vydělají podle velmi hrubých odhadů nejméně 10 miliard dolarů. Velmi znepokojené už jsou i Spojené státy, narkoráje se totiž rozprostírají hned za jejich hranicemi. Mexická vláda sice odmítá, že by boj prohrávala, Washington ale posiluje hraniční stráže a ministr obrany Robert Gates Mexiku minulý týden slíbil další vojenskou pomoc.

Vydáno pod