Clintonová s Abbásem opět podpořili myšlenku dvou států

Ramalláh - Pro mírové urovnání na Blízkém východě v podobě palestinského a izraelského státu s dobrými sousedskými vztahy se dnes opět vyslovila Hillary Clintonová. Americká ministryně zahraničí se dnes v Ramalláhu setkala s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem. Jeho autonomní správu, která má nyní v moci jen západní břeh Jordánu, pak označila za jedinou legitimní vládu Palestinců. Na společné tiskové konferenci zároveň kritizovala plán Izraele na demolici desítek palestinských domů v arabském východním Jeruzalémě jako porušení mezinárodních závazků.

Abbás zdůraznil, že příští izraelská vláda musí zastavit kolonizaci na západním břehu Jordánu a otevřít hraniční přechody s pásmem Gazy. „Respektujeme volbu izraelského lidu a respektujeme izraelské volby, požadujeme ale také, aby příští izraelská vláda respektovala (mírový plán) cestovní mapu a vizi dvou států,“ prohlásil Abbás. Zároveň zdůraznil nutnost otevřít pásmo Gazy, ukončit tak útrapy palestinského lidu na tomto území a umožnit jeho rekonstrukci po nedávné ničivé izraelské ofenzivě.

Abbásovu autonomní správu na západním břehu Jordánu Clintonová označila za jedinou legitimní vládu Palestinců. „Prezident Abbás nabízí palestinskému lidu šanci, která může dokončit úsilí o svobodný, nezávislý, prosperující a mírový stát. A jediný způsob, jak je možné tohoto cíle dosáhnout, je pokračovat v jednáních,“ uvedla. S radikálním hnutím Hamas se naproti tomu nesetkala. Hamas, který vládne v pásmu Gazy, považují Spojené státy za teroristickou organizaci. Představitelé Hamasu ale požadují, aby byli uznáni za legitimní stranu a mohli se jednání o obnově Gazy účastnit. Dvojí přístup USA dnes představitelé tohoto radikálního hnutí ostře kritizovali.

Za jasně neužitečný a odporující závazkům Izraele ze stagnujícího mírového plánu označila Clintonová záměr Izraele na demolici domů Palestinců ve východním Jeruzalémě. „Tuto otázku máme v úmyslu vznést při jednáních s izraelskou vládou a městskou správou Jeruzaléma,“ dodala. Izrael zdůvodňuje svůj záměr nechat provést demolici 80 palestinských domů ve východní části Jeruzaléma tvrzením, že jde o budovy postavené bez povolení. Palestinci se hájí tím, že stavební povolení je pro ně takřka nemožné získat.

Clintonová do Ramalláhu přicestovala z Izraele, svou první cestu po Blízkém východě zahájila v pondělí v Egyptě na dárcovské konferenci pro Gazu.

Vydáno pod