Úterní bleskový proces s Althausem vyvolal v Rakousku skandál

Irdning (Rakousko) - Skandál vyvolal v Rakousku úterní proces s německým politikem Dietrem Althausem. Premiér spolkové země Durynsko musí zaplatit pokutu a odškodné rodině Slovenky, kterou na Nový rok smrtelně zranil při srážce na sjezdovce v rakouských Alpách. Právní experti ale nekritizují ani tak výsledek, jako spíš průběh soudu. Jeho konání totiž úřady oznámily necelé dvě hodiny před začátkem, líčení pak trvalo pouhou půlhodinu a hned padl rozsudek. Německá média tak měla jen minimální šanci o procesu informovat. Soud ve štýrském Irdningu si v médiích vysloužil přezdívku "nejrychlejší soudní instance v Rakousku".

Soudce chtěl údajně rychlým procesem zabránit tomu, aby se přelíčení změnilo v mediální divadlo. Rychlé projednání požadovali i zástupci Althause. Ten za zabití z nedbalosti zaplatí pokutu 33 300 eur a musí zaplatit 5000 eur manželovi usmrcené lyžařky slovenského původu Beaty Christandlové. V přepočtu tak celkem zaplatí téměř 1,1 milionu korun, hrozil mu přitom až roční trest vězení. Durynský premiér se proti rozsudku odvolávat nebude a chce se ucházet v srpnových zemských volbách v Durynsku o znovuzvolení.

Jedenačtyřicetiletá Slovenka trávila zimní dovolenou se svým rakouským manželem v jeho vlasti. S německým politikem se srazila ve štýrském lyžařském středisku Riesneralm v místě křížení dvou sjezdovek. Po srážce podlehla svým zraněním při převozu vrtulníkem do nemocnice.

Předseda durynské zemské vlády Dieter Althaus na titulní straně rakouských novin
Zdroj: ČT24/Wikipedia