Ministři NATO dnes probírají hlavně radar a Rusko

Brusel - Vztahy mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem, protiraketová obrana a bezpečnostní situace v Afghánistánu budou hlavními tématy dnešního jednání ministrů zahraničí zemí NATO v Bruselu. Šéfka americká diplomacie Hillary Clintonová už ve středu vyslovila naději, že přesvědčí Moskvu k účasti na protiraketovém štítu ve střední Evropě, o němž Spojené státy uvažují. Česko bude na schůzce zastupovat Karel Schwarzenberg.

Aliance už dříve uznala budovaný americký protiraketový štít za příspěvek k obraně spojenců v NATO, nyní pokračují debaty o vlastních protiraketových systémech aliance. Podle diplomatů v podstatě všechny počítají s tím, že se budou opírat o americký štít, jehož součástí by měl být radar v ČR a desítka antiraket v Polsku. Světová média přitom přetřásají spekulace o údajné americké nabídce obětovat vybudování protiraketového štítu výměnou za ruskou pomoc s Íránem a jeho sporným jaderným programem.

Vše nasvědčuje tomu, že aliance podpoří také obnovení Rady NATO - Rusko, což ale neznamená, že by NATO schvalovalo události, které se loni odehrály mezi Ruskem a Gruzií a které vedly k ochlazení vztahů aliance a Moskvy. Clintonová po setkání s kolegy z NATO a následném jednání s EU zamíří do Ženevy, kde se sejde s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Představitelé Washingtonu na zahájení nové kapitoly ve vztazích s Ruskem naléhají mimo jiné kvůli Afghánistánu a boji proti tamním radikálům, který je nyní v americké válce s terorem prioritou.