Americká základna v Kyrgyzstánu možná neskončí

Biškek - Kyrgyzstán je podle svého prezidenta Kurmanbeka Bakijeva otevřen jednání se Spojenými státy ohledně možnosti dalšího využívání letecké základny Manas u metropole Biškek. Nicméně rozhovory s USA by musely mít jiný formát a musely by se týkat nových podmínek využití základny, uvedl prezident v rozhovoru pro britskou BBC. Kyrgyzstán nedávno Spojené státy vypověděl ze základny Manas, která byla označována za klíčovou pro zásobování zahraničních jednotek v Afghánistánu.

„Jsme připraveni na jakékoli návrhy Spojených států týkající se stabilizace situace v Afghánistánu,“ řekl Bakijev. USA již dříve uvedly, že přezkoumají, co by mohly nabídnout za to, aby základna pro ně zůstala otevřená, ale daly najevo, že tam nehodlají zůstat za jakoukoli cenu.

Uzavření základny je komplikací pro plány nové americké administrativy výrazně posílit jednotky bojující v Afghánistánu s militantním hnutím Taliban. Spojené státy v době, kdy se konvoje se zásobami mířící do Afghánistánu přes Pákistán stále častěji stávají terčem útoků povstalců, hledají pro dodávky alternativní cesty. Souhlas s tím, aby přes jejich území proudily do Afghánistánu dodávky nevojenského materiálu, dalo Rusko, Tádžikistán, Kazachstán a Uzbekistán. Ruské území první konvoj přejel v úterý.

Americká základna v Kyrgyzstánu
Zdroj: ČT24