Ve Venezuele se už zase znárodňuje

Caracas - Na příkaz prezidenta Huga Cháveze Venezuela znárodnila americkou potravinářskou společnost Cargill. Chávez už o víkendu do všech podniků zpracujících rýži poslal armádu. Americký producent rýže se provinil tím, že nedodržoval státem nařízenou cenu. Ohrožena je také největší domácí soukromá společnost Empresas Polar. Za poslední rok Chávez znárodnil telefonní a elektrárenský podnik a největšího výrobce cementu v zemi. Vláda nyní jedná o kompenzaci za převzetí největšího místního producenta oceli Sidor. Rýže je jedna z 12 surovin, na které stát uvalil kvóty a pevnou cenu.

Chávez obnovil proces znárodňování necelé tři týdny poté, co vyhrál referendum, které mu umožní neomezeně setrvat u moci. Je to první krok Venezuely ve znárodňování po sedmi měsících přestávky. Záminkou k nové vlně znárodňování je pro Cháveze tvrzení, že tyto potravinářské firmy nedodávají na trh dostatek levné rýže za regulované ceny.

Chávez prohlásil, že závod firmy Cargill ve venezuelském státě Portuguesa porušoval místní zákony tím, že distribuoval rýži bez natištěných cen na obalech. Pověřil proto ministerstvo zemědělství, aby „zahájilo proces vyvlastňování“.

Závod Cargillu v Portuguese je jedním ze 13 provozů firmy na území Venezuely. Mluvčí firmy Mark Klein uvedl, že společnost rozhodnutí venezuelské vlády respektuje a chce dostat příležitost situaci vyjasnit.

Venezuela znárodnila americkou potravinářskou společnost Cargill zpracující rýži
Zdroj: ČT24