Mexická drogová válka zabíjí i za mřížemi

Mexiko - Dvacet mrtvých po vzpouře ve věznici potvrdily úřady mexického města Ciudad Juárez, kde se ve věznici střetly znepřátelené drogové gangy. Příslušníci malé skupiny zvané "Aztékové" přepadli vězeňskou stráž, zmocnili se klíčů a pustili z cel 170 svých členů. Ti potom napadli ostatní vězně z jiných skupin. Podle mluvčího vlády státu Chihuahua trestanci zřejmě použili střelné zbraně. Dvěma stovkám policistů a padesátce vojáků trvalo tři hodiny, než získali nad nápravným zařízením kontrolu.

Ciudad Juárez je nejhůře zasaženo válkami narkomafie o nadvládu nad pašeráckými cestami, minulý měsíc zde v této souvislosti zahynulo 250 lidí. Mexický prezident Felipe Calderón do oblasti již vyslal tisíce vojáků, kteří mají pomoci drogové násilí zastavit. Jen loni zde kvůli drogovému byznysu bylo zabito 2000 lidí, to je celá třetina všech v celé zemi.

„Členové jedné bandy, ozbrojení noži, přepadli strážce a vzali mu klíče od dvora věznice. Pak vypustili další své stoupence a napadli v jiném křídle členy znepřátelených gangů," popisuje událost Víctor Valencia z kanceláře guvernéra státu Chihuahua.  

Policie s armádou dostaly situaci pod kontrolu až po dlouhých hodinách. Dvaceti lidem však již nebylo pomoci a několik dalších desítek bylo zraněno. Násilí je na severu Mexika na denním pořádku. Každý den úřady nalézají nové a nové oběti, jako např. tři muže s uřezanými hlavami tento týden na okraji Tijuany.

Mexické úřady ale stále věří, že situaci zvládnou, ve Ciudad Juárez už mají 1500 po zuby ozbrojených vojáků. A další jsou na cestě,do konce týdne jich tu má být 5000.  

Vše došlo už tak daleko, že vláda Spojených států vyslovila obavy, že se v Mexiko jako stát úplně zhroutí. Mexický prezident to rázně odmítl a Washington mu vzápětí nabídl vojenskou pomoc.

Vydáno pod