V Gaze se útočilo raketami, v Jeruzalémě buldozerem

Gaza/Jeruzalém - Další dva palestinští ozbrojenci ze skupiny Islámský džihád byli dnes zabiti při izraelských náletech na hranicích pásma Gazy. Informovali o tom palestinští zdravotníci. Už ve středu zasáhly izraelské rakety jednoho z velitelů Islámského džihádu. Skupina varovala, že se za útoky pomstí. V Jeruzalémě dnes izraelská policie zastřelila Palestince, který se pokusil o teroristický útok buldozerem.

Terčem prvního izraelského úderu ve městě Bajt Lahíja na severu pásma Gazy byl jeden z velitelů Islámského džihádu v pásmu Chálid Šalan, který podle izraelské armády nese odpovědnost za palestinské raketové útoky na izraelské město Aškelon. Izraelská střela zničila automobil, v němž Šalan jel společně se svým zástupcem. Oba muži utrpěli těžká zranění, jimž Šalan nakonec podlehl. Druhý útok se odehrál dnes ráno poblíž uprchlického tábora Maghází v pásmu Gazy. O život přišli dva bojovníci Islámského džihádu a další tři byli zraněni.

„Naše rakety a náš odpor nemohou být zastaveny. Víme, kdy a kde se za tyto zločiny pomstíme,“ řekl představitel Islámského džihádu abú Ahmad. Na jihoizraelské území následně dopadly tři rakety odpálené z pásma Gazy, nikoho ale nezranily ani nezpůsobily škody.

V Jeruzalémě zaútočil Palestinec buldozerem

Izraelská policie dnes zastřelila palestinského řidiče buldozeru, který na rušné jeruzalémské ulici narazil do autobusu a policejního auta. Podle izraelských úřadů šlo o pokus o teroristický útok. Autobus nepřepravoval žádné cestující, v převráceném policejním voze utrpěli lehké zranění dva policisté. K odpovědnosti za útok se zatím nikdo nepřihlásil. Policisté nalezli v kabině buldozeru otevřený korán, útočník však u sebe neměl žádné osobní doklady.

K útoku došlo na Beginově třídě spojující severní a jižní část města. „Šlo o útok namířený proti nevinným lidem,“ prohlásil jeruzalémský starosta Nir Barkat v rozhovoru pro izraelskou televizi. Současně vyzval, aby izraelské úřady srovnaly útočníkovo bydliště se zemí, jak to v obdobných případech praktikují.

Loni použili palestinští radikálové stavební stroje ke dvěma podobným útokům, jednou zaútočili osobním vozidlem. Nejtragičtější následky měl incident z loňského července, kdy přišli o život tři lidé a několik desítek utrpělo zranění. Ve všech případech byli útočníky Palestinci pocházející z východní arabské čtvrti Jeruzaléma.