Trosky archivu se začnou zřejmě prohledávat až v pátek

Kolín nad Rýnem - Prohledávání trosek zříceného městského archivu v Kolíně nad Rýnem budou moci záchranáři zahájit nejspíš až v pátek. Vstup na místo je stále nebezpečný, sutiny je proto nejdřív nutné odstranit. Dnes ráno hasiči začali strhávat zbytky sousedních domů, které se zřítily společně s archivem. Pátrání po dvou pohřešovaných osobách bude podle všeho moci začít až za 24 hodin.

Kolínský městský archiv se zřítil v úterý, a to zřejmě kvůli výstavbě metra. Do jeho 28 metrů hluboké šachty se budova sesula. Hasiči do středečního večera museli do kráteru napustit kolem 1300 krychlových metrů betonu, aby místo zpevnili a zajistili. Dalších 400 kubíků přidali v noci. Také zbytky sousedních domů jsou podle mluvčího hasičů „křehčí“, než se původně zdálo. Obyvatelům dalších domů v okolí ale hasiči ve středu večer dovolili vrátit se domů. Nebezpečí jim nehrozí.

Část trosek zříceného archivu pracovníci večer a v noci přikryli plachtami, aby ochránili dokumenty před deštěm. Podle odhadů by hodnota materiálů, které byly v budově uloženy, mohla činit asi 400 milionů eur (zhruba 11,2 miliardy korun).

Ředitel hasičů Stefan Neuhoff uvedl, že se ve stavební šachtě z neznámého důvodu objevil otvor, do něhož se sesypalo množství zeminy. Pod archivem se prý budovala výhybka, díky níž měly soupravy metra přejíždět z jednoho tunelu do druhého.

Němečtí hasiči zasahují u zřícené budovy v Kolíně nad Rýnem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod