Podle súdánského prezidenta je zatykač ICC spiknutí

Chartúm - Podle súdanského prezidenta Umara Hasana Bašíra je středeční rozhodnutí Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydat na něj zatykač spiknutím, jehož cílem je narušit mírové snahy v západosúdánské provincii Dárfúr a destabilizovat zemi. V ulicích Chartúmu již druhý den demonstrují tisíce lidí a vyjadřují prezidentovi podporu. K protestům proti postupu soudu se teď přidala Čína, která chce pomocí Rady bezpečnosti OSN obvinění súdanského prezidenta zastavit.

Bašír ve svém prvním oficiálním prohlášení od vydání zatykače dodal, že OSN a mezinárodní organizace, které jsou přítomny v Súdánu, jsou „nástroji nového kolonialismu“, které se snaží získat nerostné bohatství země pod svou kontrolu. Během několika hodin po vydání zatykače bylo z Dárfúru vykázáno deset humanitárních organizací, které podle Bašíra porušovaly zákon.

„Budeme jednat odpovědně a nekompromisně s každým, kdo svým postavením a přítomností v Súdánu poruší zákon, stabilitu a bezpečnost,“ řekl súdánský prezident na zasedání vlády.

Podle OSN nyní v oblasti hrozí humanitární krize, vyzvala proto Súdán, aby své rozhodnutí zvážil. Bašír si však stojí za svým: „V Súdánu jsme vždy byli terčem OSN a těchto organizací, protože jsme jim řekli ne,“ tvrdil na jednání vlády. „Řekli jsme, že súdánské zdroje půjdou súdánskému lidu,“ dodal.

Bašír je podle haagského prokurátora zodpovědný za genocidu v západosúdánském Dárfúru. Žalobce tvrdí, že v důsledku toho od roku 2003 zemřelo již 35 tisíc lidí. Oblast se také dostala do humanitární krize, kvůli které hlady a po nemocech zemřelo dalších 100 tisíc lidí. Bašír i Súdán obvinění odmítají.

Umar Bašír
Zdroj: ČT24
Vydáno pod