Angličan po třiceti letech opět vidí. Voperovali mu bionické oko

Londýn - Lékaři z britské oční kliniky implantovali trojici nevidomých pacientů speciální čipy, díky nimž zase částečně vidí. Jde o součást dlouhodobého experimentu, při kterém vědci zdokonalují bionické oko - zařízení, které pomocí kamery nahrazuje poškozené zrakové orgány.

Ron bloudil třicet let ve tmě a jediným průvodcem mu byl jeho pes. Teď zase začíná rozpoznávat svět kolem sebe a mluví o zázraku. Pomohl mu speciální implantát a brýle s kamerou. „Mám krásného černého vodícího psa a teď ho vidím. I když jako bílého, protože se mu tak třpytí srst, že vnímám jen odlesky,“ raduje se Ron, jenž trpí degenerativním onemocněním sítnice. Ta zavinila, že po čtyřicítce přestal vidět úplně.


Lékaři teď našli způsob, jak zrak Ronovi vrátit. Pomocí kamery a speciálního čipu vysílají obraz skrz zrakový nerv do jeho mozku. „Aby implantát fungoval, potřebuje zdravý zrakový nerv, běžně velké oko a alespoň zbytky vnitřní sítnice,“ přibližuje chirurg Lyndon Da Cruz z Moorfieldské oční kliniky.

Díky elektronice teď Ron dokáže vnímat záblesky světla, vidí bílé čáry na silnici a dokáže roztřídit prádlo. K experimentu se odhodlal kvůli rodině. „Dlouho jsem se rozhodoval, jestli se na ten pokus přihlásím, ale přeci jen, je to dědičná vada a já mám vnoučata,“ vysvětluje účastník experimentu.


Ron je jedním z osmnácti dobrovolníků, kteří se zatím k zákroku přihlásili. Podle lékařů tak pomáhá zvýšit šance příštích pacientů. „Za padesát let budou lidé s tímto implantátem schopní číst. Není úplně vyloučené, že ve vzdálenější budoucnosti s nimi člověk uvidí lépe než vlastníma očima,“ spekuluje Gregore Cosendai ze společnosti Sekond Signy, která implantáty vyrobila. Ron si zatím užívá nově nabytých vjemů a zároveň doufá, že se mu jednou splní i jeho největší sen - znovu uvidět na obloze zářit měsíc.

  • Ron se speciálními brýlemi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/720/71975.jpg
  • Operace bionického oka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/720/71976.jpg