Vojenská razie v Iráku - reportér ČT byl u toho

Chan Beni Saad - Reportér ČT Jakub Szántó se v Iráku zúčastnil vojenské razie, která měla odhalit úkryty zbraní. Poblíž domu ve městě Chan Beni Saad byla nahlášená údajná skrýš. Informace získala rozvědka z hodnověrného zdroje. Na místo se proto vydala americká první četa mechanizované pěchoty z nedaleké základny, aby informaci prověřila.

Spolu s iráckou policií vojáci neprodyšně uzavřeli uličky kolem podezřelého domu. Minulé pondělí přišli při podobné akci jen nedaleko od tohoto místa tři Američané. „Dostali jsme hlášku, že tu bydlí stoupenec radikálního duchovního Muktady Sadra a že tu ukrývá zbraně,“ říká poručík americké armády Jordan Weigle. Majitel domu ale takové podezření vehementně popírá: „Žádné zbraně tu nemám. Nic takového.“

Poručík Weigle a jeho muži provádějí podobné razie dvakrát až třikrát za týden. Stále častěji jde ale o falešné hlášky. Podle všeho tomu tak bylo i v tomto případě. Skrýš zbraní detektory kovu neodhalily na zahradě ani v palmovém háji. Vojáci nic nenašli ani při důkladné prohlídce domu.

Situace, kdy se po domu procházejí ozbrojení vojáci a policisté, nejsou zrovna příjemné pro jeho obyvatele, i když se vojáci snaží chovat ohleduplně. Hlavně pro děti je to traumatizující zážitek. Během zátahu nakonec jednotka odhalila jenom jednu zbraň - jde o osobní samopal kalašnikov, jeho držení ale není trestné.

„Tentokrát jsme nic nenašli. Spolu s americkými kolegy ale v těchto týdnech objevujeme v Dijále velké množství ukrytých zbraní a výbušnin,“ popisuje irácký detektiv. Už v létě se bude muset irácká policie spolehnout jen sama na sebe. Po 30. červnu převezeme odpovědnost za bezpečnost ve svých městech bez americké pomoci plně na svá bedra.