Politik, který srazil lyžařku, se chystá do voleb

Berlín - Premiér německé spolkové země Durynska Dieter Althaus, který se na sjezdovce v Alpách srazil se lyžařkou, jež později zemřela, oznámil, že bude kandidovat za CDU v zemských volbách. Populární politik konzervativní strany kancléřky Angely Merkelové se volebního klání zúčastní navzdory vážnému úrazu hlavy, který při střetu na lyžích utrpěl. "Jsem připraven převzít na dalších pět let jako premiér odpovědnost za naši krásnou a úspěšnou zemi Durynsko," vzkázal padesátiletý Althaus svým voličům z jihoněmeckého Allensbachu u Bodamského jezera, kde se zotavuje z úrazu. "Jdu do toho," dodal s tím, že své rozhodnutí konzultoval s rodinou, přáteli i lékaři.

Althaus vjel na Nový rok na sjezdovce ve štýrském lyžařském středisku Riesneralm do dráhy rodilé Slovence Beatě Christandlové. Při srážce utrpěla jedenačtyřicetiletá žena žijící v USA těžká zranění, kterým při převozu do nemocnice podlehla. Althaus vyvázl s vážným poraněním lebky a mozku a život mu nejspíš zachránila lyžařská přilba, kterou měl na rozdíl od Christandlové na hlavě. Z nehody si prý nic nepamatuje.    

V úterý ho soud v rakouském Irdningu za zabití z nedbalosti potrestal pokutou 33 300 eur (930 tisíc korun). Vedle toho musí zaplatit 5000 eur (140 tisíc korun) odškodného manželovi lyžařky.