Civilní letadla Jižní Koreje jsou v ohrožení

Soul - Jižní Korea dnes vyzvala KLDR, aby okamžitě vzala zpět výhrůžku proti civilním letadlům, kterou učinila ve čtvrtek. Komunistická země totiž varovala Jižní Koreu, aby se její civilní letadla vyhnula oblastem v blízkosti severokorejského území, kde KLDR hodlá zkoušet své rakety dlouhého doletu. Informuje o tom agentura Reuters.

Severní Korea, která připravuje zkušební start rakety dlouhého doletu, ve čtvrtek sdělila, že nemůže garantovat bezpečnost komerčních letadel pohybujících se u východní části poloostrova, kde je umístěna její raketová základna. Své varování spojila s jihokorejsko-americkými vojenskými manévry, které začnou příští týden. Severní Korea podobná cvičení opakovaně kritizuje jako předehru k válce.

„Vyhrožování civilním dopravním letadlům … je nejen proti mezinárodním pravidlům, ale také proti lidstvu,“ uvedlo dnes jihokorejské ministerstvo pro sjednocení. „Vláda naléhá na Sever, aby vzal vojenskou výhrůžku proti civilním letadlům okamžitě zpět.“

USA a Jižní Korea již dlouhá léta provádějí manévry, aniž by došlo k většímu incidentu. Pchjongjang je za to pravidelně kritizuje s tím, že jde „o předehru k invazi a jaderné válce“. Poslední slovní přestřelka přišla před výjimečným jednáním mezi generály Severní Koreje a velitelstvím jednotek OSN vedeným Spojenými státy. Obě strany se v pondělí sešly k prvnímu takovému jednání za sedm let.