Clintonová a EU budou jednat v Bruselu o Íránu

Brusel - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se dnes v Bruselu setká s představiteli Evropské unie, mezi nimiž bude i šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Podle diplomatů by spolu měli jednat o problematice Íránu, o vztazích s Ruskem, o boji proti klimatickým změnám, o mírovém procesu na Blízkém východě a také o přípravě blížícího se summitu EU a USA. Tato vrcholná schůzka, o jejíž konání v Praze Česko hodně usilovalo, se uskuteční 5. dubna.

Evropskou unii budou při setkání s bývalou první dámou Spojených států zastupovat kromě Schwarzenberga ještě vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana a eurokomisařka pro vnější vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová.

Evropa má právo se bránit

Z Bruselu Clintonová zamíří do Ženevy, kde ji čekají jednání s ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Clintonová ve čtvrtek po schůzce šéfů diplomacií zemí NATO uvedla, že Lavrovovi mimo jiné řekne, že Evropa má právo bránit se před hrozbami 21. století. Podle ní je protiraketový štít, v jehož rámci by USA chtěly v ČR a v Polsku umístit základnu s radarem a desítkou antistřel, důležitým nástrojem pro budoucí obranný arzenál.

„Tak jak jsme měli obranný postoj vůči starému Sovětského svazu v 20. století, teď musíme mít obranný postoj vůči novým hrozbám 21. století. A proto Česká republika a Polsko byly podle našeho názoru velmi vizionářské a dokázaly dohlédnout za obzor, co nás čeká, když nebudeme úspěšní v prevenci získávání a šíření těchto zbraní hromadného ničení,“ uvedla.

Vydáno pod