Zaplatí lyžař po pádu laviny záchrannou operaci?

Kitzsteinhorn - O víkendu zavinili neukáznění lyžaři v Rakousku pád laviny, ta se sesula na sjezdovku, která byla plná lyžařů. Záchranáři okamžitě rozjeli rozsáhlou pátrací akci, která ve výsledku vyšla asi na 10 tisíc eur. Rakouské úřady teď budou rozhodovat o tom, zda část nákladů zaplatí právě lyžaři, kteří vstoupili na zakázaný svah, odkud se lavina zřítila.

V lyžařském středisku Kitzsteinhorn v Salzbursku o víkendu několik lyžařů sjíždělo svah, který byl označen jako nepřístupný kvůli nebezpečí lavin. Sjezdovka nepatřila mezi vyznačené trasy a právě v době, kdy se zde pohybovali lyžaři, se z těchto míst sesunula lavina široká asi 80 metrů.

Sníh zavalil přístupnou sjezdovku, která se nachází pod zakázaným svahem, kde se pohybovali neukáznění lyžaři. Jednoho z návštěvníků legální sjezdovky pod lavinovým svahem zasypal sněhový příval po pás, i díky tomu se stačil sám vyprostit.

Záchranáři okamžitě po pádu laviny zahájili záchrannou operaci, protože nebylo jasné, jestli jsou pod sněhem další lidé. Na akci se podílelo asi 50 záchranářů a 4 vrtulníky. Trvalo další 4 hodiny, než se potvrdilo, že pod lavinou už nikdo není. Celá operace bude stát asi 10 tisíc eur, zejména kvůli nasazení vrtulníků, které je poměrně drahé.

Teď se proto spekuluje, kdo záchrannou operaci vlastně zaplatí. Záchranáři potvrdili, že na zakázané sjezdovce bylo více lidí. Na místě ale zůstal z této skupiny lidí jenom jeden lyžař, který pomáhal záchranářům hledat ve sněhu případné oběti. Právě on by měl část nákladů zřejmě uhradit.

A to především v případě, že se prokáže, že pád laviny skutečně způsobili lyžaři, kteří vjeli na uzavřený svah. Mladíkovi ale nicméně nehrozí, že by musel uhradit všechny náklady. Záchrannou operaci by měli z části zaplatit i ostatní lehkomyslní lyžaři.

Vydáno pod