Čecha zadrženého na Slovensku s amfetaminem poslal soud do vazby

Bratislava - Soud v Bratislavě dnes poslal českého občana, kterého včera zadrželi slovenští celníci s kilogramem amfetaminu, do vazby. Oznámil to mluvčí soudu Pavol Adamčiak. Hrozí totiž, že by se obviněný mohl vyhýbat trestnímu stíhání a dál páchat trestnou činnost. Čechovi hrozí za nedovolenou výrobu a držení omamných látek trest odnětí svobody na 15 až 20 let. Podle policie měl zřejmě komplice.

Podle Adamčiaka se obviněný k rozhodnutí o vazbě nevyjádřil. Do tří dnů prý ale může podat stížnost.

Policejní mluvčí Tatiana Kurucová dnes řekla, že vyšetřovatelé v amfetaminovém případu obvinili ještě dva muže z Komárna. Ty policisté
zadrželi ve čtvrtek při domovní prohlídce v tomto jihoslovenském městě. O jejich vazbě soud teprve rozhodne.

Ze zadrženého množství látky lze vytvořit 15 000 dávek

Celníci drogu objevili v batohu českého občana Jozefa Ch., který je podle policie údajným sponzorem hokejového klubu v Kolíně. Předběžný test látky, kterou převážel, potvrdil, že se jedná o psychotropní látku amfetamin.

Z jednoho kilogramu této látky lze připravit přibližně 7500 až 15 tisíc dávek, jedna přitom stojí kolem 20 eur. Hodnota zadržené látky se tedy může vyšplhat až ke 300 tisícům eur. Na černém trhu se amfetamin prodává pod názvy speed, extáze nebo piko.