EU má nový způsob finanční pomoci zemím třetího světa

Lusaka - Evropská unie odstartovala nový způsob pomoci zemím třetího světa, peníze investuje do předem určených oblastí, ale kam poputují, o tom už si vlády příslušných států rozhodnou samy. Sedmadvacítka věří, že taková metoda bude mít dlouhodobější efekt. Vůbec první zemí, která si ji vyzkouší, je africká Zambie.

Do Zambie přiteče v příštích šesti letech 225 milionů eur. Zcela nový typ spolupráce mezi dárcovskými a rozvojovými zeměmi nastartoval v zambijské Lusace eurokomisař pro rozvoj a humanitární pomoc Luis Michel: „Peníze musí jít do školství, zdravotnictví a infrastruktury. To je naše podmínka. Zambijská vláda si ale sama určí, jak je rozdělí.“

Unie, stejně jako třeba OSN, hledá cesty, jak by zefektivnila rozvojovou pomoc, dosud se totiž často stává, že se míjí účinkem. „Například nějaká organizace dostane peníze na stavbu školy. Opravdu ji postaví, tím ale projekt skončí. Stát za čas přestane platit učitele a děti nemá kdo učit,“ popisuje častý osud dotací ředitelka Sekce pro rozvoj venkova Evropské komise Francesca di Maurová.

Střední škola Davida Kaundy v Lusace je pravým opakem, díky mezinárodní i státní pomoci tu studují ti nejnadanější z celé země. Stipendia otvírají dveře i pro žáky z nejzapadlejších vesnic.

EU chce mít jistotu, že toky peníze uhlídá

Evropská unie ale nabídne podobnou pomoc jen těm zemím, které dokážou darované peníze uhlídat. Například v Africe jich vybrala jen sedm, Zambii jako první.

„Jednou z našich priorit je cestovní ruch, máme obrovský potenciál. Turismus nám konečně pomůže zvednout ekonomiku, a tak i další oblasti,“ uvádí prezident Zambie Rupiah Banda.

Zambijci věří, že novou vlnu turistů přiláká do země světový šampionát ve fotbale, který pořádá příští rok Jihoafrická republika. Právě proto chtějí už brzy otevřít největší národní park na světě. Rezervace bude protínat hranice pěti států.