Za útokem na kriketový tým v Pákistánu je asi al-Káida

Islámábád - Vyšetřování ozbrojeného napadení srílanského kriketového týmu v Pákistánu naznačilo, že za útokem mohli stát pákistánští povstalci s vazbami na teroristickou síť al-Káida. S odvoláním na člena pákistánské vlády o tom dnes informovala agentura Reuters. Ozbrojenci zaútočili v úterý na autobus se srílanským kriketovým týmem a na jeho policejní doprovod ve východopákistánském městě Láhaur. Při útoku zemřelo osm lidí a 15 bylo zraněno.

„Existují náznaky, že to byla jedna z domácích skupin s možnými vazbami v cizině,“ uvedl nejmenovaný vládní činitel, který má k informacím o vyšetřování přístup. Policie po útoku zatkla několik podezřelých osob, zatím ale neprozradila podrobnosti ohledně jejich vyšetřování. „Je to těžká práce. Snažíme se ze všech sil tomu přijít na kloub a snad se nám to podaří,“ uvedl jeden z vyšetřujících policistů.

Pákistánský list The Friday Times citoval bývalého člena zpravodajských služeb, podle něhož za útokem stála militantní skupina Laškare tajjaba. Té je přičítána odpovědnost také za loňské teroristické útoky v indické Bombaji, při nichž přišlo o život téměř 180 lidí. Bývalý pracovník zpravodajských služeb, jenž si nepřál být jmenován, zároveň odmítl spekulace, že zosnování útoku měla na svědomí Indie, jejíž vztahy s Pákistánem po útocích v Bombaji značně ochladly.

Bezpečnostní situace v zemi se zhoršuje

V posledních měsících se bezpečnostní situace v Pákistánu výrazně zhoršila. Při pumovém útoku na severozápadě země dnes zahynulo 15 pákistánských policistů a vojáků. S odvoláním na místní úřady to oznámila agentura Reuters. Útok se odehrál u kontrolního stanoviště na předměstí města Péšávar. Automobil naložený výbušninami explodoval ve chvíli, kdy kolem něj projížděla policejní dodávka.

„Bílé auto stálo u kraje silnice a když kolem policisté projížděli, vybuchlo,“ informovali média místní policisté. Nevyloučili, že se jednalo o sebevražedný útok. Střepiny způsobily zranění také několika dalším mužům zákona.

Pumový útok
Zdroj: ČT24