Karzáí chce prezidentovat až do srpnových voleb

Kábul - Afghánský prezident Hamíd Karzáí zůstane ve funkci až do nových voleb. Vyvrátil tak spekulace, že úřad opustí 21. května, kdy mu končí funkční období. Nové volby se mají konat 20. srpna. Prezident usiloval o jejich přeložení už na duben, ale volební komise jeho žádost zamítla. Karzáí dnes oznámil, že se srpnovým termínem voleb souhlasí, termín podporují i OSN, NATO a USA.

Karzáího političtí soupeři toto stanovisko odmítají a navrhují, aby po skončení svého funkčního období odstoupil a aby vedení země do voleb převzal dočasný prezident. Karzáí vyzval k „národnímu dialogu“ v zájmu vyřešení tohoto sporu. O možném prodloužení svého mandátu do srpna prý také jedná s právníky. 

Podle afghánské ústavy by se volby měly konat 30 až 60 dnů před koncem prezidentského funkčního období. Volební komise ale rozhodla, že se hlasování z bezpečnostních a organizačních důvodů uskuteční v srpnu. Karzáí dnes řekl, že by mu proto měl být prodloužen mandát, dokud nebudou známy výsledky srpnového hlasování.

Prezidentské volby v roce 2004 vyhrál Karzáí s 55procentní podporou, když stál již od roku 2002 jako prezident v čele přechodné vlády. Nyní se vzhledem k nestabilitě v zemi potýká s klesající popularitou, přesto však bude v letošních volbách kandidovat.

Vydáno pod