Podle dalajlamy hrozí v Tibetu výbuch násilí

Lhasa/Berlín - Dalajlama se obává dalšího násilí v Tibetu. K tomu by podle něj mohlo dojít, protože mnoho čínských občanů se ozbrojilo a jsou připraveni střílet. Tibetský duchovní vůdce to uvedl v rozhovoru pro německý list Frankfurter Rundschau, který poskytl několik dní před 50. výročím svého odchodu do indického exilu a rok poté, kdy se protesty proti čínské vládě v tibetské metropoli Lhase změnily v krvavé násilnosti. Podle čínských úřadů tehdy přišlo o život 19 lidí. Tibetské exilové skupiny se ale domnívají, že protesty si vyžádaly více obětí a že stovky dalších Tibeťanů skončily ve vězení.

„Velmi se obávám. Mnoho čínských občanů se ozbrojilo a jsou připraveni střílet. Je to velmi napjatá situace,“ řekl dalajlama. Čínští představitelé ale říkají, že nepokoje jsou nepravděpodobné, a odmítli, že by se kvůli výročí v regionu navýšil počet bezpečnostních jednotek. Peking dalajlamu označuje za separatistu a nařkl ho z podněcování povstání.

Čínský ministr zahraničí dnes dalajlamu obvinil, že chce vytvořit „Velký Tibet“, a varoval ostatní země před tím, aby nechávaly dalajlamu využívat své území k pokusům odtrhnout Tibet od Číny. "Dalajlama chce stále vytvořit Velký Tibet na čtvrtině čínského území,„ prohlásil šéf čínské diplomacie na tiskové konferenci. “Chtějí vyhnat čínské ozbrojené síly a vyzvat obyvatele jiné než tibetské národnosti, lidi, kteří na této části území žijí už dlouhou dobu, aby odešli žít jinam. A tuto osobu označujete za náboženskou postavu?" dodal Jang Ťie-čch'.