CeBIT představil novinky z oblasti úsporných technologií

Hannover - Počítačový veletrh CeBIT v Hannoveru jde do finále - v neděli otevře své brány naposledy. Letošní ročník se zaměřuje také na úsporné technologie. Loni to bylo jen pár stánků, letos už celá hala. Rostoucí ceny energie nutí firmy k vývoji úsporných řešení pro domácnosti i velkospotřebitele.

Vařit, svítit, prát a topit pro pětičlennou rodinu není zadarmo. Manželé Schachtovi vědí na watt přesně, který domácí pomocník je největším žroutem energie. Domů si totiž pořídili nového hlídače spotřeby - inteligentní elektroměr. Jeho majitel se doví, kolik energie právě spotřebovává a kolik za ni utratil minulý den či měsíc. „Je to jako tachometr v autě - víte přesně, jak rychle právě jedete. Žijeme teď mnohem zodpovědněji,“ tvrdí Werner Schacht, majitel inteligentního elektroměru.

Letošní CeBit řeší, jak s pomocí technologie snížit spotřebu a jak učinit ekologičtějšími samotné počítače. Jen Američané každoročně vyhodí 20 milionů vysloužilých počítačů. Recyklovat je lze obvykle jen z patnácti procent.


Počítače mají za sebou navíc kariéru zabijáků klimatu. Internet potřebuje ke svému provozu 14 až 20 velkých elektráren, a atmosféru tak zatěžuje oxidem uhličitým víc než veškerá letecká doprava. I velká výpočetní centra zatím pracují nehospodárně, protože jen na chlazení hardwaru padne třetina energie. „Pracujeme na využití geotermie. Počítače by mohl klimatizovat chlad ze země,“ vysvětluje Helmut Binder ze společnosti Rittal.

Jiné firmy řeší, jak zkrotit spotřebu u přístrojů v pohotovostním režimu, která přijde Němce ročně na čtyři miliardy eur. Spotřeba přístrojů sice zákazníky zajímá, stále ale hledí hlavně na cenu. Jen jeden z pěti Němců by kvůli úsporné technologii sáhl hlouběji do kapsy.