Tsvangirai po havárii opustil nemocnici

Harare - Předseda zimbabwské vlády Morgan Tsvangirai byl dnes propuštěn z nemocnice poté, co se zranil při páteční autonehodě. Při ní zahynula jeho manželka Susan. Vedení jeho strany Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) žádá vyšetření havárie, zároveň ale varuje před unáhlenými závěry. Tsvangirai byl po nehodě letecky přepraven do Botswany, domů by se měl podle agentury Reuters vrátit v pondělí.

Generální tajemník MDC Tendai Biti sdělil, že policie příčiny nehody vyšetřuje. Zároveň poukázal na to, že neštěstí se mohlo předejít, kdyby premiér cestoval v doprovodu policistů, jak to bývá běžné u prezidenta Roberta Mugabeho. „Úřady tomuto opomenutí mohly předejít,“ řekl. Na tiskové konferenci členové MDC zároveň vyjádřili soustrast v souvislosti s úmrtím Tsvangiraiovy ženy.



V pátek večer na špatně udržované silnici jižně od Harare do Tsvangiraiova automobilu narazil nákladní vůz jedoucí v protisměru. Premiérovo auto sjelo ze silnice, třikrát se převrátilo a skončilo na střeše. U Susan Tsvangiraiové lékaři po příjezdu do nemocnice konstatovali smrt. Předseda vlády se zranil, nebyl však v ohrožení života. Podle lékařů má zranění na hlavě a trpí bolestmi hrudníku. „Jeho bolest ale umocňuje ztráta manželky,“ poznamenal Biti.



Řidič nákladního vozu, jenž nehodu způsobil, podle některých zdrojů usnul za volantem. Ve vozidle převážel léky proti nemoci AIDS věnované Zimbabwe vládou Spojených států.

Prezident Robert Mugabe smrt Susan Tsvangiraiové označil za tragickou ránu osudu. Premiérovi zaslalo soustrastná vyjádření několik zahraničních představitelů, včetně politiků z Velké Británie, Spojených států a Jihoafrické republiky. Při propuštění z nemocnice ho doprovodili vysocí představitelé MDC a ochranka.

Morgan Tsvangirai vstoupil jako šéf opozice minulý měsíc se stranou prezidenta Mugabeho do společné vlády, která má Zimbabwe vymanit z rozsáhlé hospodářské a humanitární krize. S manželkou byl ženat 31 let a má s ní šest dětí. Susan Tsvangiraiová se aktivně neangažovala v politice, podle osob blízkých rodině ale byla silnou oporou svému manželovi, jenž se v minulosti jako opoziční předák stával častým terčem perzekucí Mugabeho režimu.