Na rakouské sjezdovky dohlížejí speciální policejní hlídky

Vídeň - Od dnešního dne smějí na dolnorakouské sjezdovky lyžaři mladší patnácti let jen s helmou. K tomuto pravidlu se zřejmě přidá celé Rakousko. V rakouských lyžařských centrech dbají na pořádek dokonce speciální lyžařské policejní hlídky, které jsou na první pohled k nerozeznání od ostatních lyžařů. Provozovatelé si pochvalují, že lyžaři jezdí zodpovědněji, a když dojde k problému, jsou policisté dřív na místě.

Bezpečnost na sjezdovkách je pro Rakušany velké téma. Lyžařské policejní patroly mají i podle provozovatelů středisek, kde působí, řadu předností: jsou skoro okamžitě u kolizí, znají terén, vědí, kde nejspíš hledat ztracené dítě. Odrazují zloděje i bezohledné lyžaře.

„Především zahraniční návštěvníci jsou často překvapeni, když nás vidí, ale skoro všichni nás přijímají velmi pozitivně,“ říká policista Albert Schellander. Názory rakouské veřejnosti jsou přitom rozporuplné. Zatímco 56 procent dotázaných policisty na sjezdovkách vítá, 40 procent respondentů pokládá bezpečnostní opatření za přehnaná.

Debatu o bezpečnosti na sjezdovkách vyvolala novoroční smrtelná nehoda na lyžích zaviněná durynským zemským premiérem Dieterem Althausem v rakouských Alpách. V Rakousku panují obavy z ubývajících příznivců lyžování a pošramocení pověsti alpské země jako zimního ráje. Podle statistik se přitom počet úrazů na sjezdovkách příliš nemění.

Policisté na rakouských sjezdovkách
Zdroj: ČT24