Němečtí záchranáři vyprostili z trosek zříceného archivu první oběť

Kolín nad Rýnem - Úterní zřícení budovy městského archivu v západoněmeckém Kolíně nad Rýnem má oficiálně svou první oběť. Záchranáři v noci na dnešek oznámili, že v troskách nalezli jednoho ze dvou pohřešovaných mladíků. Ti žili v podkrovních bytech domu, který padající archiv strhl k zemi.

Ředitel kriminální policie Tobias Clauer sdělil, že mladík byl identifikován podle otisků prstů jako Kevin K. Po dalším z pohřešovaných, 24letém studentovi designu Khalilu G., záchranáři usilovně pátrají. Podle Clauera pod troskami už nikdo další není, protože úřady nemají žádné informace o jiných pohřešovaných. „Suť odklízíme bez přestávky, částečně bagry, částečně ručně,“ řekl šéf hasičů Stephan Neuhoff. Při pátrání pomáhají i cvičení psi, ale určení přesné polohy druhého těla je prý ve zbořeništi velmi složité.

Ačkoli se budova zřítila už v úterý, začali záchranáři po obětech pátrat až v pátek večer. Na vině byl pokračující silný déšť a podzemní voda, která jim znemožňovala práci. Do sobotního večera bylo odvezeno 70 až 80 nákladních aut sutin. Každý náklad vážil okolo 15 tun.

Archiv, který spadl zřejmě kvůli výstavbě podzemní dráhy, k zemi strhl i dva přilehlé domy. V podkrovních bytech jednoho z domů žili i dva mladíci ve věku 17 a 24 let.

Nevyčíslitelné materiální škody

V archivu byly uloženy vzácné dokumenty z mnohaleté historie tohoto západoněmeckého města. Mezi nimi jsou například rukopisy hudebního skladatele Jacquese Offenbacha, nositele Nobelovy ceny za literaturu Heinricha Bölla, někdejšího kolínského starosty a pozdějšího prvního spolkového kancléře Konrada Adenauera, ale i Karla Marxe a Bedřicha Engelse.

Zaměstnanci archivu poukazují na to, že budova byla delší dobu poškozena. Město kritizují za to, že upozorněním a špatnému stavu objektu nevěnovalo pozornost.