Bašíra vítaly v Dárfúru davy, prezident hrozí vyhoštěním dalších organizací

Fašír (Súdán) - Tisíce lidí dnes vítaly Umara Hasana Ahmada Bašíra v provincii Dárfúr. Súdánský prezident oblast navštívil čtyři dny poté, co na něho Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal zatykač na základě obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti v tomto západosúdánském regionu. Tisícovky lidí provolávaly Bašírovi slávu už při jeho cestě z letiště v dárfúrském Fašíru na veřejné shromáždění. Bašír následně při projevu pohrozil vyhoštěním dalších humanitárních organizací a diplomatů ze země.

Bašír odsoudil rozhodnutí ICC jako spiknutí Západu a reagoval vyhoštěním 13 mezinárodních humanitárních organizací ze země. Uzavřel také tři domácí humanitární organizace a pracovníky všech těchto skupin označil za špiony a zloděje. Dotčené organizace ale upozorňují, že ukončení jejich činnosti v Súdánu ohrožuje životy dvou milionů lidí.

„Vypověděli jsme tyto organizace, protože ohrožovaly bezpečnost Súdánu,“ prohlásil prezident před shromážděním svých příznivců ve Fašíru, metropoli súdánského státu Severní Dárfúr. „Vyhostíme kohokoliv, kdo půjde proti súdánským zákonům. Je jedno, zda jsou to dobrovolnické organizace, diplomatické mise či bezpečnostní síly.“

I přes výzvy OSN, aby Bašír své rozhodnutí přehodnotil, dnes súdánská vláda oznámila, že vykázání organizací ze země je nezvratné. Zástupce ministerstva zahraničí uvedl, že existují důkazy, že tyto organizace podávaly Mezinárodnímu trestnímu soudu informace o situaci v Dárfúru. Nařčené skupiny to popírají.

Bašír na shromáždění přečetl seznam „zvěrstev“, která prý spáchal Západ a která zůstala nepotrestána. Uvedl například masové zabíjení indiánů v Americe, svržení atomové pumy na japonské město Hirošimu či americké války ve Vietnamu a v Iráku.

Súdánská vláda tvrdí, že humanitární programy převezmou po vykázaných organizacích státní úřady za pomoci domácích a zahraničních humanitárních pracovníků, kterým činnost přerušena nebyla. Vyhoštěné skupiny ale považují za nemožné, aby súdánská vláda dokázala nahradit tak velký odliv humanitárních sil. V Dárfúru zajišťovaly tyto organizace 40 procent humanitárních potřeb.

Před vyhoštěním mezinárodních organizací fungovala v Dárfúru, kde od roku 2003 proti sobě bojují povstalecké skupiny a arabské milice podporované vládou, největší humanitární operace na světě. Podle odhadů OSN za posledních šest let přišlo v Dárfúru o život na 300 tisíc lidí a bezmála tři miliony byly vyhnány z domovů.