Írán vyzkoušel novou raketu vzduch-země

Teherán - Írán dnes otestoval novou raketu vzduch-země s doletem 110 kilometrů. Oznámila to íránská tisková agentura Fars, která tak vyvrátila původní informace, podle nichž se jednalo o raketu dlouhého doletu. Zpráva přichází zhruba týden poté, co vysoký íránský vojenský velitel řekl, že íránské rakety by nyní mohly dosáhnout na izraelská jaderná zařízení.

Podle Fars vojenské letectvo požívá uvedené rakety proti námořním cílům. „Armádní experti těmito raketami s doletem 110 kilometrů vybavili íránské stíhačky a úspěšně je (rakety) odpálili,“ napsala agentura.

Írán často uchyluje k demonstraci síly a zkouškám zbraní, aby ukázal svou rozhodnost čelit jakýmkoli útokům nepřátel, a to včetně Izraele a Spojených států, které islámskou republiku obviňují ze snahy vyvinout jadernou zbraň. Teherán všechna obvinění ale odmítá.

Íránci začátkem února vynesli na oběžnou dráhu s pomocí vlastní rakety svůj vůbec první satelit Omíd, což ve světě posílilo obavy z jejich zbrojní technologie. Íránští experti nyní údajně pracují na čtyřech dalších satelitech. Odborníky ve světě zvláště znepokojuje kapacita nosiče, jehož technologie je použitelná i u balistických útočných raket. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN Íránu vývoj takových zbraní zakazují.