Severokorejci volili parlament, výsledky jsou předem jasné

Pchjongjang - Téměř stoprocentní účast dnes provázela parlamentní volby v Korejské lidově demokratické republice. Po více než pěti letech lidé volili své zástupce do národního parlamentu - Nejvyššího lidového shromáždění. Výsledky mají být zveřejněny v pondělí. Hlasování je ale pouze formalita, o každé z 687 křesel v parlamentu se uchází pouze jeden kandidát. A ten je předtím vybrán a schválen komunistickou stranou.

Volby do severokorejského parlamentu jsou povinnou národní slavností. Zúčastnilo se jich více než 90 procent voličů, tedy téměř všichni. K hlasování zavazuje Severokorejce zákon a volit mohou už po dosažení sedmnácti let.

Do parlamentu se mělo volit už loni, volby ale byly bez jakéhokoli vysvětlení odloženy. Podle severokorejské agentury KCNA se dnes voleb zúčastnil i 67letý vůdce Kim Čong-il, který se už několik měsíců neukázal na veřejnosti, což vedlo ke spekulacím o jeho vážném zdravotním stavu. Kim Čong-il je ale údajně zdravý a zemi řídí dál.

Podle jihokorejské agentury Jonhap figuroval dnes na volební kandidátce také jeho nejmladší syn Kim Čong-wu. Ten se zdá být podle analytiků jedním z nejpravděpodobnějších adeptů na příští hlavu státu.