USA stáhnou do půl roku z Iráku 12 tisíc vojáků

Bagdád - Americká armáda stáhne z Iráku 12 tisíc svých vojáků během příštích šesti měsíců. Opatření je součástí rozhodnutí prezidenta Baracka Obamy odvést většinu bojových jednotek USA ze země do konce srpna roku 2010. Podle prohlášení americké armády zmíněných 12 tisíc vojáků představuje stažení dvou bojových brigád, což znamená, že se jejich počet v zemi sníží z nynějších 14 na 12. USA má v současnosti v Iráku kolem 140 tisíc vojáků.

O to větší pozornost se teď soustředí na výcvik bezpečnostních sil samotného Iráku. Nově budovaná irácká armáda má teď k dispozici čtvrt milionu vojáků, policie a různé polovojenské oddíly čítají skoro půl milionu mužů.

Bezpečnost v zemi se oproti loňskému roku výrazně zlepšila. V méně stabilních provinciích, jako je Dijala, Salahadín a Ninive, ale Iráčané dál umírají při ozbrojených útocích. Jen v Dijale povstalci a teroristé za poslední měsíc zavraždili vedle 48 civilistů také 13 vojáků a policistů. Na vině je mimo jiné i špatný výcvik. Na rozdíl od Američanů, kteří při pohybu po ulici pozorně vyhodnocují každé potenciální riziko, iráčtí policisté například často jen lehkomyslně postávají v hloučcích. Pro útočníky jsou přitom stejně vyhledávaným cílem. Navíc jim chybí jak munice na cvičení, tak i benzín na hlídkování.



Iráčtí vojáci i jejich velitelé si přesto věří, že budou složitou bezpečnostní situaci ve své zemi schopni zvládnout i bez pomoci Američanů. Klíčovým bezpečnostním spojencem jsou bývalí sunnitští povstalci z hnutí Sahwa. Někdejší armádní důstojník Azíz Salman se po nešťastném americkém rozhodnutí rozpustit v roce 2003 celou Husajnovu armádu postavil proti vládě a koaličním vojskům. Před pár měsíci vstoupil do policie, obnovil pouliční hlídky a výrazně zvýšil bezpečí v ulicích města Chán Bení Saád.