Papež v květnu navštíví Svatou zemi

Řím - Papež Benedikt XVI. dnes oznámil, že ve dnech 8. až 15. května navštíví Svatou zemi. Bude to první cesta hlavy katolické církve do Jordánska, Izraele a Palestiny od roku 2000. V Jeruzalémě hodlá navštívit památník obětí holokaustu Jad Vašem. Oznámení o papežově cestě přichází v době, kdy vztahy mezi Židy a Vatikánem zastínily spory kolem rehabilitace katolického biskupa Richarda Williamsona, který popřel plný rozsah nacistického vyvražďování Židů za druhé světové války. Papež od té doby několikrát odsoudil popírání holokaustu a odmítl každou formu antisemitismu.

Papež sdělil, že navštíví místa Ježíšova života a bude se modlit „za drahocenný dar jednoty a míru pro Blízký východ a pro celé lidstvo“. Program jeho cesty zahrnuje zastávky v Jordánsku, Izraeli a na palestinských územích. Předpokládá se, že Benedikt XVI. navštíví největší jordánskou mešitu v Ammánu a zastaví se také v Jeruzalémě, Betlémě a Nazaretu.

Papežský nuncius v Izraeli Antonio Franco dnes vyjádřil lítost nad nedávnou polemikou mezi Vatikánem a Židy ohledně holokaustu. „Nemůžete být katolíkem a popírat šoa (holokaust),“ řekl Franco.

Vydáno pod